Войти на сайт
График работы:
пн-пт: 10:00-20:00
сб-вс: 10:00-18:00

ЭЦ ТУРБАЗА

Украина, 40001, г. Сумы
ул. Герасима Кондратьева, 6  


Подорож в Бесарабію 2013

Ніколаєнко Роман

Имя: Роман
Фамилия: Ніколаєнко
Дата последнего входа: более года назад
Дата регистрации: 15.12.2014 23:15:21
Страна: Украина
Область / край: Сумська область
Город: Суми
Группы интернет-клуба: Путешественники, Пешеходный туризм, Оздоровительный туризм
Ніколаєнко Роман -> Всем, Пешеходный туризм, Путешественникии еще 3 получателя
Подорож в Бесарабію 2013
Виїзджаємо з дому 20.07.13, в 2:30 залили повний бак на «Лукойлі» і поїхали на зустріч з Васею до заправки «ТНК» на виїзді з Сум. Виїхали після зустрічі о 2:48 в напрямку Охтирки. Полтавська область 4:00 – 101 км., про нафтово-газові родовища тут нагадують вогняними факелами.



Полтава – 4:48 – 172 км., проїхали 2 години з середньою швидкістю – 86 км/год. Полтаву проїхали за 20 хв., трошки почекавши на з/д переїзді при в’їзді в місто. Річку Псел проїхали о 6:09 – 273 км. Кременчук о 6:16 – 282 км, поїхали через місто і в 633 – 293 км., проїхали славетний і могутній Дніпро.



До повороту на Світлогорськ дорога терпима, десь 6 балів з 10, а от по Кіровоградській та Черкаській області Укравтодор збудував собі величезний пам’ятник в вигляді занедбаних доріг. Кіровоградська область 6:52 – 308 км., Черкаська область 7:30 – 348 км. Під стелою межі областей велика купа сміття, тому стали навпроти під посадкою поснідати і перепочити. Виїхали о 8:09 , а в 8:20 – 358 км., були в Чигирині. Перша письмова згадка про Чигирин датується 1582 роком – в цьому році місту надали Магдебурзьке право. А через сім років, за наказом короля Сигізмунда ІІІ в Чигирині, на високому пісковиковому пагорбі (нині Замкова гора) збудували замок.





Пам'ятник на честь визвольної війни 1648-1654 рр. стоїть на Замковій горі.

Положення Чигирина на Чорному (татарському) шляху зумовило його важливе стратегічне значення для польської держави – на кордоні із Диким  Полем Чигирин став найважливішим форпостом Польщі на початку XVII століття. Великий дерев’яний замок на скелі над Тясмином нібито перешкоджав руху татар на північ. Але він не мав реальної можливості вистояти проти артилерії, хіба що витримати нетривалу облогу кінноти.

Головним завданням Чигиринського замку було перепиняти вільні зносини Київщини із Запоріжжям.У 30-ті роки XVII століття замок у Чигирині зазнав кардинальної перебудови. Він перетворився на неприступну  фортецю з трьома рядами мурів та глибокими, наповненими водою ровами.

У 1648 році почалася Національно-визвольна війна. Того ж року Богдан  Хмельницький обрав Чигирин гетьманською столицею. І це була перша столиця фактично незалежної України, бо раніше подібного державного утворення не існувало. Почалося стрімке зростання кількості населення міста. Фортеця перестала вміщувати мешканців міста. Таким чином виникло Нижнє місто – укріплене валами передмістя Чигирина, яке згодом трансформувалося у міське ядро.

В 8:28 стали під «Замковою» горою за резиденцією Богдана Хмельницького. Музей починає працювати з 9ї год., тому спочатку оглянули  «Замкову» гору з залишками Чигиринської фортеці. Біля підніжжя гори нас  зустрічають пам’ятники кобзареві та Кобзарю.



Ці місця відвідував Т. Г. Шевченко.

Далі кам’яними східцями, яким понад 100 років.



Піднімаємось на гору і попадаємо до величного монументу Хмельницькому, який спостерігає за Чигирином, що розкинувся у підніжжя гори. З оглядової площадки відкриваються чудові краєвиди, що є гарним фоном для фотографування.





Далі, під наглядом не дуже ввічливого охоронника, знайомимося з залишками Чигиринської фортеці, від якої залишився тільки відновлений
бастіон Дорошенка:





всі інші укріплення були зруйновані вибухом в пороховому погребі.

А потім була екскурсія в музеї Б. Хмельницького. Він розташовується в реконструйованій двоповерховій будівлі повітової управи.

 

В музеї понад 2 тисячі експонатів. Головне місце займають пам’ятки козацької епохи: зброя, спорядження, побутові речі, одяг, предмети декоративно-прикладного мистецтва.

 

За допомогою їх відтворено матеріально-предметне середовище в якому жив і творив державні справи гетьман Богдан Хмельницький.



О 10:20 виїхали з музею в напрямку Черкас. В 10:40 трошки заправились на «Шел» і виїхали з Чигирина – 366 км. Перед Черкасами почався дощ, обігнати фури на вузькій дорозі дуже важко, бо за ними стоїть декількаметрова водяна хмара із-за якої нічого не видно. В Черкаси в’їхали в 11:17 – 417 км. Якщо дорога була просто погана, то в Черкасах її взагалі не стало, особливо в об’їзних напрямках. Більш-менш нормалізувалась дорога десь кілометрів через 50 після Черкас в напрямку до Умані. Тому за 10-бальною шкалою Черкаським дорогам дам не більше 3-х балів. Не відзначаються порядністю і водії, особливо Черкаських місцевих  автобусних маршрутів на «пазиках», бо займають лівий ряд і їдуть з швидкістю 30-40 км/год., не уступаючи дороги і ні на кого не звертаючи уваги. Виїхали на «Е – 95» місто Умань заправка «Лукойл» - 13:56 - 608 км. Тут заправили повний бак, поїли сала з ковбасою, попили кави і в
14:35 виїхали в напрямку Одеси. Після Черкаських доріг траса Київ – Одеса – просто казка, хоча і ця дорога не в ідеальному стані, але свої 8  балів заслуговує. Одеська область о 15:30 – 700 км. При всіх поїздках в  Одесу завжди зупиняємося поїсти в кафе «Ручеек»:



що в 13 км. від окружної дороги, проїхали 847 км., були там в 16:55.  Виїхали 17:40 , після смачного обіду, і перед постом ДАІ, дозаправили повний бак на «Лукойлі». На митниці помилились і проскочили огляд без черги. В 19:20 – 970 км., Сарата. До «Рассєйки» поїхали дорогою від Татарбунарської заправки, а це ще їхати 35 км., і тут дорога не ліпша чим в Черкасах, особливо погана починаючи з села Лиман через Приморське.  На курорт «Рассєйка» приїхали в 20:45.

Тут нас радо зустріли господарі, а душ та бокал гарного бесарабського вина моментально зняли втому, що накопичилась за день. Я навіть не думав що в цей день попаду на дискотеку.



Наступного дня зранку ми поїхали на озеро Шагани. Про лікувальні властивості грязей цього озера ходять легенди, і одна з цілей нашої подорожі – підлікувати спину цілющими грязями.

 

Після процедур пообідали в кафе, трішки відпочили і пішли на море. Відкрили літній сезон купання в Чорному морі 21.07.13.

 

Ввечері релакс за бокалом смачного натурального бессарабського вина. Наступний день за тією ж програмою: зранку – грязі, а ввечері – море.





23.07.13 зранку з’їздили на екскурсію в Вілково. Від будинку прикордонників поїхали польовими дорогами через дамбу, що відокремлює озеро Сасик від моря. І хоч дорога не досить гарна, а місцями зовсім погана (біля насосної станції та с. Приморське Кілійського району), але туди й назад ми зекономили 120 км. шляху. В Вілково на ринку купили смачної риби (рибець та сом) і за 200 гр. купили екскурсію на човні по каналах Вілково.



А після обіду знову відпочивали на морі.



Ввечері була уха з бичків та кефалі, і ще познайомились з корейцем Цоєм, який пригощав нас морепродуктами.

Вечірня програма закінчилась запальними танцями на дискотеці.



24.07.13 за звичним сценарієм: зранку – грязі, а ввечері – море.





На вечерю приготували шашлик, який вдався на славу.



25.07.13 ми розділились на дві групи: одні поїхали на екскурсію в Генуезську фортецю Білгород-Дністровська, а ті хто там вже був, поїхали на грязі.



Після обіду всі разом купались в морі, і насолоджувались сонячними ваннами на пляжі.



А ввечері була прощальна вечеря з господарями.



26.07.13 в 7:45 виїхали з хлібосольного курорту «Рассєйка» до дому. В  941 митниця «Удобне», тут зупинились на риночку і купили 3 ящики персиків по 6 гр. за кг. Виїхали в 10:05, а в 10:40 були на кільці Одеса  – 159 км. В 10:50 виїхали на Е-95 і поїхали в напрямку Києва. За Уманню  траса стала значно гіршою, бо зроблено ямковий ремонт. В Київ в’їхали в  15:41 – 614 км. На окружній дорозі заїхали поїсти в їдальню ТЦ  «Епіцентр», а Вася пропустив потрібний поворот і поїхав в Бориспіль, де пообідав в кафе автозаправки КЛО. А ми, поки чекали їх там, помили машину на місцевій мийці. Виїхали з заправки в 1757, а Бориспіль, з його  пробками, проїхали за 18 хвилин. В Пирятині були в 19:25 – 786км., а траса з Києва до Пирятина була найкращою з усієї нашої подорожі.

Сумська обл. в 20:25 – 868км., Ромни в 20:41 – 894км. Кінцевий пункт  нашої подорожі – місто Суми в 21:48 – 991км., а вдома ми були в 22:10–
1000 км. Подорож на Бесарабію 2013 успішно завершилась.
Фото:
Файлы:
adminadmin
16.12.14 17:440 Ещё
Классный отчёт :) Ждём продолжения путешествий. А Васе Николаенко от меня отдельный и большой привет. Давно уже с ним не видились. Когда-то вместе с Владом Охрименко ходили в Крым, Карпаты :)
Ніколаєнко РоманНіколаєнко Роман
31.12.14 23:492 Ещё
Всіх непосидющих туристів вітаю з наступаючим новим роком! Бажаю міцного здоров'я, сил та наснаги в підкоренні нових вершин, подоланні нових кілометрів, отриманні нових вражень. Нехай здійснюються всі Ваші мрії та плани, мирного неба над головою. З Новим Роком! Слава Україні.